Ο Οδηγός Αυτάρκειας είναι ένα έργο που έχει ως στόχο του τη δημιουργία ενός συνεχώς αναβαθμιζόμενου οδηγού για το πώς μπορεί να αποκτήσει ένα νοικοκυριό ή μια πολυκατοικία όσο το δυνατόν γίνεται μεγαλύτερη αυτάρκεια (όσο λιγότερα έξοδα δηλαδή) γίνεται στις βασικές ανάγκες (ενέργεια, τροφή, νερό, εκπαίδευση, μεταφορές, λογισμικό, εργαλεία). Ο οδηγός θα είναι ανοιχτός και θα υπάρχει σε μορφή wiki ώστε να μπορεί ο καθένας να συνεισφέρει και να τον βελτιώσει. Aργότερα μπορεί να εκτυπωθεί και σε φυσική μορφή για όσους θέλουν.

Πιο αναλυτικά, αυτό που θα κάνουμε είναι να μαζεύουμε πληροφορίες από το διαδίκτυο, από τεχνικούς ή και από άλλες ομάδες για κάθε βασική κατηγορία στην οποία μπορεί να επιτευχθεί αυτάρκεια. Υπάρχουν πάρα πολλές ομάδες οι οποίες ασχολούνται μεμονωμένα με κάποια απ’ αυτές τις κατηγορίες οπότε θέλουμε να συγκεντρώσουμε όλη αυτήν τη διασκορπισμένη πληροφορία και να την απλοποιήσουμε όσο γίνεται ώστε να μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει τον οδηγό και να μειώσει τα καθημερινά εξοδά του. Φυσικά, σε αργότερο στάδιο θα καλέσουμε και όποια ομάδα θέλει να συμμετέχει και να βάλει τη δική της πληροφορία ή να ελέγξει τις υπόλοιπες.  Ο οδηγός ουσιαστικά θα είναι κάτι σαν το Open Source Ecology αλλά για περιβάλλον πόλης.

Αρχικά θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα γίνεται ώστε να χωριστούμε σε ομάδες εργασίας και η κάθε μία να ασχοληθεί με τη συγκέντρωση υλικού για το δικό της τομέα (πχ. ενέργεια). Συγκεκριμένα, θα χρειαστούμε αρχικά τα εξής:

1) άτομα (χωρίς απαραίτητα ειδικές γνώσεις) για να ψάξουν στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού σχετικές πληροφορίες για κάποιο τομέα αυτάρκειας (πχ. τροφή) και για να βρουν ομάδες που ασχολούνται με κάποιον απ’ αυτούς τους τομείς (πχ. Νέα Γουινέα)

2) άτομα με ειδικές γνώσεις που να έχουν ασχοληθεί με κάποιον απ’ αυτούς τους τομείς (πχ. λογισμικό) και να έχουν σχετικές γνώσεις. Εννοείται πώς δεν θέλουμε απαραίτητα επαγγελματίες. Απλά καλό είναι να έχουν κάποιες βασικές γνώσεις πάνω σε κάποιον τομέα.

3) προγραμματιστές για το wiki του έργου και για τη διαχείρησή του

4) άτομα που να θέλουν να προωθήσουν το έργο στο διαδίκτυο ή οπουδήποτε αλλού

5) άτομα που ασχολούνται με οτιδήποτε ανοιχτής νοοτροπίας (open source κτλ) για να βεβαιωθούμε ότι το υλικό που διανέμουμε δεν θα έχει θέμα με τα πνευματικά δικαιώματα και ότι θα μπορούμε να το μοιραστούμε με όλους ως ανοιχτό

6) άτομα για να κατασκευάσουν μερικά από τα σχέδια που θα έχουμε στον οδηγό (πχ. ηλιακός φούρνος) ώστε να μπορούμε να κάνουμε εκδηλώσεις με εκθέματα πρακτικών εφαρμογών

Όσοι θέλετε να συμμετέχετε, στείλτε μας e-mail στο [email protected]. Καλό είναι να αναφέρετε σε ποιον ή ποιους τομείς θα θέλατε να συνεισφέρετε. Δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για τους συμμετέχοντες. Ο καθένας βοηθάει όσο και όπου μπορεί.

Η οργάνωση του έργου γίνεται στην αντίστοιχη ομάδα στο κοινωνικό μας δίκτυο. Για να συμμετέχετε, πατήστε εδώ.

Σε τακτά χρονικά διαστήμα θα γίνονται διαδικτυακές (ή και φυσικές) συναντήσεις για τα άτομα που συμμετέχουν ώστε να κάνουμε αναφορά προόδου και να συζητάμε οτιδήποτε σχετικό.