To Kίνημα Zeitgeist…

… ΔΕΝ είναι ουτοπικό

Η ουτοπία -προέρχεται από τα Ελληνικά και σημαίνει “αυτό που δεν συμβαίνει ή που δεν υπάρχει”- μπορεί να οριστεί ως μια ιδανική κοινωνία η οποία φαίνεται ανέφικτη κατά την περίοδο της δημιουργίας της. Με αυτή την έννοια, μια ουτοπία έχει ένα σημαντικό ιδανικό συστατικό που κάνει πιθανή μια ευτυχισμένη ζωή, διότι η ειρήνη και η δικαιοσύνη βασιλεύουν σε αυτή.

Ως εκ τούτου, και το συνώνυμό της, η λέξη “κατεξοχήν”, αν και είναι ανεπαρκής, συνδέεται με την αδύνατη ουτοπία ή με το ανέφικτο γενικότερα. Αυτό οφείλεται κυρίως σ’ αυτά τα γνωστά και αντιεπιστημινικά ρητά όπως το εξής: “Ο άνθρωπος ήταν πάντα κακός εκ φύσεως.”

Το Κίνημα Zeitgeist (ΤZM) δεν είναι ουτοπικό. Αντιθέτως, υποστηρίζει την αναβάθμιση της κοινωνίας μέσω της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της εισαγωγής στη γνώση που έχει  συγκεντρώσει η ανθρωπότητα και, ταυτόχρονα, συνηγορεί για τη χρήση της επιστήμης ως εργαλείο για την κοινωνία ώστε να εφαρμοστεί με επιτυχία ένα ρεαλιστικό και βιώσιμο σύστημα που ονομάζεται “Οικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους” (NL/RBE).

Με την πρώτη ματιά, σχέδια όπως το Venus Project (ΤVP) μπορεί να φαίνονται ουτοπικά. Έτσι, πρέπει να θυμόμαστε ότι ορισμένες τεχνολογικές εξελίξεις και τρόποι σκέψης στο παρελθόν στιγματίστηκαν ως αδύνατα ή τουλάχιστον λάνθασμένα, από τα ίδια όργανα που σήμερα θα έκαναν το ίδιο αν μπορούσαν: θρησκεία, πολιτική και επιχειρήσεις (π.χ. αυτοί οι θεσμοί υποστήριζαν παλιά ότι η γη ήταν σίγουρα επίπεδη και, φυσικά, βρισκόταν στο κέντρο του κόσμου). Όλα όσα έχουν θεωρηθεί αδύνατα, έχουν γίνει εφικτά κάποια στιγμή. Το να θεωρούμε κάτι αδύνατο, εκ των προτέρων, δηλώνει έλλειψη δημιουργικότητας. Έχουμε τη γνώση, τους πόρους και την πρωτοβουλία για να επανασχεδιάσουμε μια νέα ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική που μπορεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου μπορούμε να ακμάσουμε ως πολιτισμός. Αυτό δεν είναι μια ουτοπία ούτε απλά μια γνώμη, αλλά είναι μια επαληθεύσιμη πραγματικότητα, απτή και εμφανής, μέσω της χρήσης της επιστημονικής μεθόδου ως εργαλείο για την προσέγγιση και τη λογική της κοινωνίας μας. Η ιστορία μας δείχνει πως το “κατεστημένο” του παρελθόντος πάντα εναντιωνόταν στις ριζικές αλλαγές οι οποίες απειλούσαν τη θέση του, κάτι που όμως είναι αφύσικο, διότι ο πλανήτης Γη και το σύμπαν συνεχώς αλλάζουν και εξελίσσονται.

Επιπλέον, η έννοια της ουτοπίας συνδέεται επίσης με έναν εξιδανικευμένο σκοπό ή στόχο που μπορεί να επιτευχθεί. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, επειδή οι κοινωνίες είναι πάντα σε μεταβατικό στάδιο, οπότε δεν υπάρχει τελικός προορισμός. Το μόνο που υπάρχει είναι ο δρόμος, ο οποίος χτίζεται και μεταβάλλεται συνεχώς.

…ΔΕΝ είναι κερδοσκοπικός οργανισμός

Το Κίνημα Ζeitgeist στοχεύει στο να ξεπεράσει τη νοοτροπία του κέρδους ως κίνητρο για τους ανθρώπους. Αν και το κίνημα αναγνωρίζει ότι η χρηματική ανταμοιβή κινητοποιεί κατά κάποιον τρόπο τους ανθρώπους, αναγνωρίζει επίσης ότι το χρηματικό κίνητρο δημιουργεί μια απόλυτη κρίση αξιών: μια κουλτούρα που βασίζεται στον ατομικισμό, τη σπανιότητα, τη δυσπιστία, τη βία και τον ανταγωνισμό, ο οποίος οδηγεί σε ανθυγιεινή ανταγωνιστικότητα και παθολογία σε τέτοιο βαθμό, ώστε τα πάντα θυσιάζονται στο βωμό του χρήματος.

Η κυρίαρχη νοοτροπία κατά την οποία ψάχνουμε, με κάθε τίμημα, το μεγαλύτερο κέρδος με το χαμηλότερο κόστος έχει αποδειχθεί μία νοσηρή συμπεριφορά που απειλεί την επιβίωσή μας ως είδος. Ο σκοπός ποτέ δεν αγίασε τα μέσα, καθώς όλα τα μέσα δεν είναι θεμιτά. Το συμφέρον του προσωπικού κέρδους υπερισχύει του συμφέροντος της ανθρώπινης και κοινωνικής ευημερίας. Συνεπώς, το κίνητρο της κοινωνίας δεν είναι η ουσιαστική συνεισφορά στο σύνολό της (κοινωνίας) αλλά ο ατομικός πλουτισμός με κάθε δυνατό τρόπο, ο οποίος όμως λειτουργεί εις βάρος του συνόλου της κοινωνίας. Με άλλα λόγια η ίδια η κοινωνία λειτουργεί εις βάρος του εαυτού της. Αυτό είναι παραλογισμός.

Γι’αυτό το λόγο, το Κίνημα Zeitgeist δεν είναι απλά μια μη-κερδοσκοπική οργάνωση, αλλά και συνηγορεί την πλήρη κατάργηση του νομισματικού συστήματος, διότι αυτό ενθαρρύνει ανέντιμες συμπεριφορές, οι οποίες είναι ανήθικες και οπισθοδρομικές όσον αφορά την ατομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο.

…ΔΕΝ είναι δογματικό

Ένα δόγμα είναι μια συγκεκριμένη θεωρία που προκατασκευάζεται και συντηρείται από ένα κεντρικό ιεραρχικό θεσμό. Τέτοια δόγματα δεν αφήνουν περιθώρια για αμφιβολίες ή κριτική και είναι σεβαστά από τα μέλη τους και τους οπαδούς-υποστηρικτές τους χωρίς αμφισβήτηση (ή με πολύ λίγη αμφισβήτηση). Οι δογματισμοί εμποδίζουν την κατανόηση, καταστρέφουν ή περιορίζουν την επικοινωνία, και ως εκ τούτου την εξέλιξη. Ένα δόγμα ως πεποίθηση τίθεται εξ ορισμού ενάντια στην επιστημονική σκέψη, διότι, ακόμη και αν υιοθετείται από τη συντριπτική πλειοψηφία, δεν υπόκειται σε καμία εξέταση της αλήθειας.

Το Κίνημα Zeitgeist είναι ανοιχτό σε περιβαλλοντικές επιρροές και υποστηρίζει την κριτική των αντιλήψεών τους. Αυτός ο μη-δογματικός τρόπος προέρχεται από την αναγνώριση της αναδυόμενης φύσης της γνώσης. Με άλλα λόγια, δεχόμαστε ότι η πραγματικότητα (φύση) αλλάζει συνεχώς κι ότι με κάθε της αλλαγή αναδύεται σε κάτι διαφορετικό.

Συνεπώς, δεν θεωρούμε κανένα σύστημα πεποιθήσεων ανώτερο κάποιου άλλου. Υπό την έννοια αυτή, το κίνημα είναι πρακτικό και απλά προσπαθεί να εφαρμόσει τις πλέον αποτελεσματικές τεχνικές για τη διευκόλυνση της ανάπτυξης της ανθρώπινης ζωής χρησιμοποιώντας ό,τι καλύτερο γνωρίζουμε και μπορούμε να κάνουμε, σήμερα.

…ΔΕΝ είναι ένας οργανισμός για τη δημιουργία μιας “Νέας Τάξης Πραγμάτων”.

Η πρόταση για μία “Oικονομία Βασισμένη στους Φυσικούς Πόρους/Νόμους” (NL/RBE) δεν έχει σχέση με τους στόχους της οικονομικής ελίτ, των εταιρειών και των κυβερνήσεων που θέλουν τη δημιουργία μιας παγκόσμιας κυβέρνησης.

Η ΝL/RBE θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μόνο εάν όλοι μας σε αυτόν τον πλανήτη πάψουμε να ανταγωνίζομαστε μεταξύ μας και συνεργαστούμε για την επίτευξη ενός και μοναδικού στόχου, τη βιωσιμότητα σε έναn πεπερασμένο πλανήτη. Τότε θα ήταν δυνατό, οι φυσικοί πόροι του πλανήτη να ανακηρυχθούν κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Αν και αυτό ακούγεται ως ένας νέος τρόπος οργάνωσης της κοινωνίας, δεν έχει καμία σχέση με την πολιτικοποιημένη “Νέα Τάξη Πραγμάτων” και άλλες οργανώσεις ή πρωτοβουλίες που προτείνουν οι λίγοι να επιβάλουν την εξουσία τους στο μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας και στον πλανήτη, με οποιοδήποτε κόστος.

… ΔΕΝ είναι πολιτικό κόμμα

Το Κίνημα Zeitgeist δεν είναι ένα πολιτικό κόμμα αλλά ένα κοινωνικό κίνημα. Ως εκ τούτου, αποτελεί μια ανεπίσημη (μη-θεσμοθετημένη) ομάδα ατόμων αφιερωμένη στην κοινωνική, οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη με στόχο την ενημέρωση και την κοινωνική εξέλιξη.

Το κίνημα δεν επιδιώκει να καταλάβει την εξουσία, δηλαδή το ενδιαφέρον του δεν έγκειται στο να κυβερνήσει. Ένας από τους κύριους στόχους του είναι να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα ανθρώπων που θα απαιτεί μετασχηματισμό σε παγκόσμια κλίμακα, έτσι ώστε τα άλλα θεσμικά όργανα να αναγκαστούν σε συναίνεση.

Στοχεύει επίσης στο να βοηθήσει τα άτομα ή κι ολόκληρες κοινότητες στο να εξαρτώνται σε ελάχιστο βαθμό από το νομισματικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα, και ως εκ τούτου να εξαρτώνται όσο το δυνατόν λιγότερο από το χρήμα. Αυτό επιτυγχάνεται με την προώθηση, την ανάπτυξη και την υλοποίηση σχεδίων και πρωτοβουλιών που υποστηρίζουν και συντελούν στην επίτευξη του επιδιωκόμενου στόχου (π.χ. χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, permaculture, περιβαλλοντική παιδεία κτλ)

Σε αντίθεση με πολιτικές οργανώσεις, το Kίνημα Zeitgeist είναι οργανωμένο σε μία απόλυτα αποκεντρωμένη και οριζόντια δομή χωρίς πολιτικές πεποιθήσεις, πόσο μάλλον αντάρτικες. Δεν έχει ανάγκη την ομοιογένεια που απολαμβάνουν τα πολιτικά κόμματα. Αντιθέτως, η δύναμή του έγκειται στην πολυφωνία και την πολυμορφία των μελών του, τα οποία, ενώ διαθέτουν κοινές ιδεολογικές βάσεις, έχουν την αυτονομία να ασκήσουν κριτική σκέψη, να διαφοροποιηθούν σε οποιοδήποτε επίπεδο και να μην χάσουν την ταυτότητα και την προσωπικότητά τους. Η ελευθερία της αμφισβήτησης δεν είναι μόνο μια δικαιολογία, αλλά ενθαρρύνεται και επιδιώκεται σε κάθε περίπτωση, διότι αποτελεί έκφραση της χρήσης της επιστημονικής μεθόδου ως εργαλείο για ανάπτυξη και δημιουργία.

…ΔΕΝ είναι κομμουνισμός

Ο κομμουνισμός υφίσταται εντός του νομισματικού συστήματος, και ως εκ τούτου περιλαμβάνει τράπεζες, αστυνομία και κοινωνική ανισότητα. Σε μία Oικονομία Βασισμένη στος Πόρους (RBE) δεν θα υπάρχει τίποτα από αυτά, διότι θα θεωρούνται ξεπερασμένα και αχρείαστα. Ωστόσο, αν αναλογιστούμε την ιδεατή έννοια του κομμουνισμού που παρουσίασε ο Καρλ Μαρξ, διαπιστώνουμε ότι δεν είχε σχεδιάσει ένα μοντέλο ή μια τεχνική μέθοδο για τη διατήρηση μιας κοινωνίας χωρίς κοινωνική διαστρωμάτωση. Η RBE παρέχει μια μεθοδολογική προσέγγιση για την παραγωγή αφθονίας μέσω της καλύτερης δυνατής διαχείρισης των φυσικών πόρων και της ελάχιστης δυνατής ανθρώπινης εργασίας μέχρι τελικά αυτή να εξαλειφθεί, προσφέροντας ταυτόχρονα όλες τις ανέσεις στους ανθρώπους σε μια κοινωνία ευημερίας. Σε μία RBE οι αποφάσεις λαμβάνονται μέσω της επιστημονικής μεθόδου, ​​όπου οι διαδικασίες κατασκευής, παραγωγής και διανομής διαχειρίζονται και λειτουργούν μέσω ηλεκτρονικών συστημάτων.

… ΔΕΝ είναι τεχνοκρατικό κίνημα

Η τεχνοκρατία σημαίνει κυριολεκτικά ότι η κυβέρνηση αποτελείται από άτομα τα οποία έχουν τεχνικές γνώσεις (“οι τεχνικοί”). Στην πρότασή μας οι τεχνικοί δεν κυβερνούν, γιατί στην πραγματικότητα κανείς δεν θα κυβερνά. Στο ξεκίνημα μιας Οικονομίας Βασισμένης στους Πόρους, κατά τη μετάβαση από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η κοινωνία θα πρέπει να είναι σαφώς τεχνικά οργανωμένη από ανθρώπους με αντίστοιχες γνώσεις οι οποίοι θα προβάλλουν τις κοινωνικές ανάγκες και τους διαθέσιμους πόρους. Η “κυβέρνηση” θα είναι μια σειρά από αυτοματοποιημένες διαδικασίες με βάση την επιστημονική μέθοδο για την εξασφάλιση μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας στις λειτουργίες της: παραγωγή και διανομή προϊόντων, εκπαίδευση, υγεία κτλ.

Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται στην οποιαδήποτε απόφαση είναι πάντα το μεγαλύτερο όφελος και η κοινωνική ευημερία.

Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιούμε την τεχνολογία για τη λήψη κάθε δυνατής πληροφορίας και για να πάρουμε αποφάσεις. Όσον αφορά τις αποφάσεις, ουσιαστικά κανείς δεν “λαμβάνει” αποφάσεις, αλλά “φτάνουμε” σε αυτές με βάση τα αντικειμενικά στοιχεία που εμφανίζουν οι πληροφορίες μας (πχ. το πόσο μπορεί να βλάψει την ατμόσφαιρα μία κατασκευή που θέλουμε να κάνουμε). Οι υπολογιστές έχουν το πλεονέκτημα ότι, προς το παρόν, είναι σε θέση να επεξεργαστούν πολύ περισσότερα δεδομένα από ό,τι οι άνθρωποι και δεν υπόκεινται σε ιδιοτροπίες και πολιτισμικές προκαταλήψεις που μειώνουν την κριτική ικανότητα, κάτι που ισχύει για τους ανθρώπους. Βασιζόμαστε στην τεχνολογία, διότι είναι σε θέση να λειτουργεί σαν ανθρώπινος εμπειρογνώμονας. Ο ρόλος των ανθρώπων, μεταξύ άλλων, θα είναι να ελέγχει αυτά τα συστήματα.

…ΔΕΝ είναι μια συγκεντρωτική οργάνωση

Το Κίνημα Zeitgeist (ΤΖΜ) είναι μια αποκεντρωμένη δομή. Δηλαδή, δεν έχει ηγέτες οι οποίοι προστάζουν τι πρέπει να κάνεις ή να μην κάνεις, διότι όλες οι πληροφορίες (εξουσία) κατανέμονται με οριζόντιο τρόπο μεταξύ όλων των μελών που συμμετέχουν. Κάθε μέλος μαθαίνει να λαμβάνει αποφάσεις ο ίδιος, καθοδηγούμενος από τις αντιλήψεις του σχετικά με το πώς μπορεί να συνεισφέρει στο σύνολο και μαθαίνοντας πώς να μην χρησιμοποιεί ατομικιστικά κριτήρια που σχετίζονται με την υποκειμενικότητά του (γούστο, ευχαρίστηση ή προσωπική άνεση). Το κίνημα διατηρεί μια οριζόντια και κυκλική δομή, επειδή αναγνωρίζει τη συμβιωτική φύση μας. Είμαστε όλοι συνδεδεμένοι με όλους.

Το ότι αναγνωρίζουμε την αναδυόμενη φύση της πραγματικότητας μας επιτρέπει να είμαστε ανοικτοί και ευέλικτοι στο μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Αυτή η αναγεννητική προσέγγιση είναι χρήσιμη και πρακτική όσον αφορά την ανάπτυξη και την προσαρμογή. Είτε προσαρμοζόμαστε είτε πεθαίνουμε, έτσι δεν είναι; ;)

…ΔΕΝ είναι μια μυστική ή απόκρυφη οργάνωση

To κίνημα Zeitgeist έχει καθαρά δημόσιο χαρακτήρα, έχει διαφάνια και δεν έχει μυστικά ή ηγέτες. Βασίζεται στην κοινή χρήση και επέκταση της φύσης του, όχι στην απόκρυψή της.

…ΔΕΝ είναι αίρεση ή κλειστή ελίτ ομάδα

Αναφέρουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά που έχουν οι αιρέσεις για να δείξουμε ότι το Κίνημα Zeitgeist (TZM) δεν έχει κάποια σχέση με αυτού του τύπου τις οργανώσεις.

Oρισμός αίρεσης: Είναι μία ομάδα ατόμων που μοιράζονται τον ίδιο τρόπο σκέψης και δείχνουν αφοσίωση σε ένα είδωλο ή έναν ηγέτη o οποίος έχει πατριαρχικές σχέσεις με τους υπολοίπους. Η αίρεση χρησιμοποιεί τεχνικές χειραγώγησης του μυαλού ή της συμπεριφοράς με σκοπό να ελέγξει και να πείσει τους οπαδούς της και να επιτύχει τους στόχους του ηγέτη ή της οργάνωσης. Επίσης, στερεί από τα μέλη της την ελευθερία της γνώσης, της προσωπικής έκφρασης και της ανέλιξης στην ιεραρχία. Η αίρεση πραγματοποιεί τελετές και πράξεις λατρείας. Τα μέλη της παρακινούνται στο να εκμεταλλεύονται άλλους ανθρώπους οικονομικά, σεξουαλικά ή με άλλους τρόπους.

Υπάρχουν και άλλα χαρακτηριστικά των αιρέσεων. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να τα συμπεριλάβει αργότερα. Σε αντίθεση με αυτές τις ιδιότητες, το TZM είναι ανοιχτό σε όλους τους ανθρώπους άνευ όρων και διαχωρισμών, διότι θεωρεί ότι αυτοί οι διαχωρισμοί είναι απατηλοί, εσφαλμένοι, οπισθοδρομικοί, ξεπερασμένοι και τεχνητοί καθώς δημιουργούνται από κάποιους ανθρώπους για διαιρούν και να βασιλεύουν την ανθρωπότητα.

…ΔΕΝ είναι φιλανθρωπική οργάνωση

Παρόλο που κάθε φιλανθρωπική πράξη είναι ευπρόσδεκτη, ο σκοπός μας είναι να αντιμετωπίσουμε τις βαθύτερες αιτίες των προβλημάτων μας.

Η αλλυλεγγύη είναι θεμιτή ως νοοτροπία, αλλά το κίνημα Zeitgeist στοχεύει στην ισότητα, κάτι που δεν έχει σχέση με τη στέρηση αλλά με την αφθονία.

…ΔΕΝ είναι κίνημα εσωτερισμού ή Νέας Εποχής

Παρόλο που προσπαθούμε να επιτύχουμε μία αλλαγή νοοτροπίας η οποία θα αυξήσει το κατά πόσο δεχόμαστε νέες πληροφορίες και αμφισβητούμε τις εκάστοτε κυρίαρχες αξίες της κοινωνίας, υποστηρίζουμε ότι αυτή η αλλαγή μόνη της δεν μπορεί να επιφέρει τις απαραίτητες συνθήκες για την επιβίωσή μας στον πλανήτη Γη. Το Kίνημα Zeitgeist δεν πιστεύει ότι η πραγματικότητα θα αλλάξει μόνο από τις προτάσεις μας αλλά από την έμπρακτη δημιουργία των συνθηκών που μπορούν να καλλιεργήσουν μία αλλαγή. Για παράδειγμα, ένα παιδί που δεν έχει να φάει, δεν μπορεί να γλιτώσει τη λοιμοκτονία από το διαλογισμό των ανθρώπων ή από τις προσευχές και τις τελετουργίες τους. Το παιδί αυτό απλά πρέπει να φάει κάτι.

…ΔΕΝ είναι ένα Αριστερό κίνημα…

…όπως ακριβώς δεν είναι ούτε Δεξιό ούτε Κεντρώο. Στην πραγματικότητα, ο τρόπος σκέψης και η λειτουργία του κινήματος ξεπερνά τον μη-προοδευτικό διαχωρισμό σε δύο “αντίθετες” πλευρές. Η απαίτηση ισότητας για την ανθρωπότητα θα μπορούσε να θεωρηθεί, στις μέρες μας, μία από τις ιδέες του Αριστερού χώρου της πολιτικής. Σ’ ένα χρηματικό σύστημα, το χρήμα σημαίνει εξουσία, επομένως δεν μπορεί να επιτευχθεί ισότητα όταν οι ισχυρότεροι άνθρωποι επιβάλλουν τους κανόνες.

Είμαστε απολιτικοποίητοι και χρησιμοποιούμε τη λογική για να λύσουμε προβλήματα. Δεν υπάρχει αριστερός ή δεξιός ή κεντρώος τρόπος για να λύσεις τεχνικά προβλήματα. Υπάρχει μόνο ο (τεχνικά) σωστός.

…ΔΕΝ είναι ένα αντι-συστημικό κίνημα

Δεν πολεμούμε το παρόν οικονομικό σύστημα, αλλά δημιουργούμε ένα καινούριο. Υπό αυτή την έννοια, προσφέρουμε μία εναλλακτική λύση σ’ αυτό το σύστημα και πρσοπαθούμε να το χτίσουμε. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι αυτό το κίνημα δημιουργεί το προπαρασκευαστικό στάδιο για μία Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους.