Κίνημα Zeitgeist Βασική Δομή και Διαδικασίες:

Σημεία / Ορισμοί / Έννοιες που καλύπτονται:

Η Κατεύθυνση
Το Κίνημα
Μέλη
Τμήματα
Ομάδες
Συντονιστές
Έργα
Ορθολογική Συναίνεση
Αναμετάδοση Πληροφορίας
Χρηματικά Ζητήματα


“Η Κατεύθυνση”

Προτού απευθυνθούμε στην τεχνική δομή του Κινήματος Zeitgeist, είναι σημαντικό να καταλάβουμε τη θεμελιώδη Κατεύθυνση του Κινήματος. Αν δεν καταλάβετε ή ως εκ τούτου δε συμφωνείτε με αυτά τα γενικά συμπεράσματα, τότε φυσικά δε θα τείνετε στο να συμμετάσχετε ή να γίνετε μέρος του κινήματος.

Η Κατεύθυνση του Κινήματος Zeitgeist υπερασπίζεται μία Παγκόσμια Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους (ΟΒΠ). Για να συνοψίσουμε τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά μιας ΟΒΠ – είναι ένα μη-χρηματικό οικονομικό σύστημα που βασίζεται ρητά στη βέλτιστη, στρατηγική διαχείριση κάθε μορφής πόρων της γης· στη βέλτιστη, στρατηγική διαχείριση όλων των μεθόδων παραγωγής και στη βέλτιστη, στρατηγική διαχείριση όλων των μεθόδων διανομής.

Ο πυρήνας των οικονομικών μεταβλητών, εν μέρει, είναι οι Μηχανισμοί “Διατήρησης” και “Μέγιστης Απόδοσης”. Ο “Μηχανισμός Διατήρησης” απαιτεί ότι όλες οι προαναφερθείσες οικονομικές πτυχές (μαζί με όποιες άλλες υποτιθέμενες) πρέπει να διεξάγονται με τις πιο διατηρήσιμες/συντηρητικές μεθόδους για τους πόρους που είναι τεχνικά εφικτές όταν είναι να καλυφθούν οι ανάγκες του πληθυσμού.

Ο "Mηχανισμός Μέγιστης Aπόδοσης", απαιτεί ότι όλες οι προαναφερθείσες οικονομικές πτυχές (μαζί με όποιες άλλες υποτιθέμενες) πρέπει να διεξάγονται με τον όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικό και άρα τεχνικά/επιστημονικά προηγμένο τρόπο την δεδομένη χρονική στιγμή - συνυπολογιζομένων των εξωτερικών μεταβλητών που μπορούν να επηρεάσουν αυτές τις μεθόδους λόγω αρνητικών επιπτώσεων (π.χ.απόβλητα/ρύπανση) - δημιουργώντας ισορροπία με το περιβάλλον. Αυτές οι έννοιες κλειδιά συνδυάζονται προκειμένου να δημιουργήσουν τον "Μηχανισμό Ολοκληρωτικής Βιωσιμότητας", που πολύ απλά σημαίνει ότι όλες οι δράσεις που έχουν παρθεί από το Κοινωνικό Σύστημα Τεχνικών Διαδικασιών πρέπει να βασίζονται στην πιο μακροπρόθεσμη προοπτική για την ανθρώπινη επιβίωση και ευημερία.
Αυτό, προφανώς, συμπεριλαμβάνει την συντήρηση και υγεία ολόκληρου του πλανήτη, από τον οποίο όλοι οι άνθρωποι εξαρτώνται συμβιωτικά. Με αυτόν τον "Βάση Ζωής" προσανατολισμό και με τον "Μηχανισμό Ολοκληρωτικής Βιωσιμότητας" σε όλα τα άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά/αποφάσεις μπορούμε να καταλήγουμε συστηματικά χωρίς την ανάγκη για ανθρώπινη γνώμη στα περισσότερα επίπεδα.

Η παραπάνω περιγραφή για την Οικονομία Βασισμένη στους Πόρους είναι απλά μία εισαγωγή. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καθεαυτή κατεύθυνση καθώς και για τις αξίες που προάγει, παρακαλούμε εξετάστε τα PDF, τα Άρθρα και τις Διαλέξεις που υπάρχουν διαθέσιμα στο www.thezeitgeistmovement.com (www.tzm.gr)

Όλος ο σκοπός του Κινήματος είναι η επικοινωνία/αναπροσδιορισμός των αξιών του κοινού προς αυτή την κατεύθυνση· και άρα εργάζεται προκειμένου να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα που επιθυμεί να προχωρήσει προς αυτό το νέο, βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.
Αυτός είναι ο στόχος - Μετάβαση. Ενώ άλλα χαρακτηριστικά του Κινήματος εμφανίζονται στο προσκήνιο, όπως η εργασία σε συγκεκριμένα τεχνικά πεδία για κοινωνικά χρήσιμα έργα, ο κυρίως σκοπός Του Κινήματος παραμένει η δημόσια επικοινωνία της στατιστικής θεμελίωσης και μεθοδολογίας του Μοντέλου της ΟΒΠ και άμεσες δράσεις που σχετίζονται με τη μετάβαση σε αυτό το Μοντέλο.

"Το Κίνημα"

Το Κίνημα αποτελείται από το σύνολο των Παγκοσμίων Τμημάτων, συμπεριλαμβανομένων Τμημάτων Πανεπιστήμιων, Πόλεων, Πολιτείας και Έθνους. Είναι ένα Παγκόσμιο Κίνημα, και όχι κάποιο τοπικό. Τα Τμήματα είναι αυτά που αποτελούν την φυσική παρουσία Του Κινήματος Zeitgeist ως οντότητα. Το να είναι κάποιος αποκομμένος από το Κίνημα σημαίνει ότι είναι αποκομμένος από το τοπικό του Τμήμα στον κατώτερο βαθμό λειτουργίας της περιοχής του. [Περισσότερα Παρακάτω]

"Μέλη"

Για να θεωρείται, τεχνικά, κάποιο άτομο Μέλος του Κινήματος Zeitgeist θα πρέπει να είναι ενεργό σε ένα από τα Τμήματα. Εάν δεν υπάρχει κάποιο Τμήμα στην αντίστοιχη περιοχή του, το υποψήφιο Μέλος θα μπορούσε να ιδρύσει ένα. Αυτό είναι πολύ απλό στα προκαταρκτικά στάδια αφού το μόνο που απαιτείται είναι ένας ιστοτόπος (website) ή μια κοινοτική ομάδα οποιουδήποτε τύπου/μεγέθους. Από κάπου πρέπει να αρχίσει. Φυσικά, τα μέλη θα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να επικοινωνούν με τα άλλα Τμήματα. Στην παρούσα χρονική στιγμή, το Ίντερνετ αποτελεί αυτήν την γέφυρα επικοινωνίας. Καθώς ο χρόνος κυλάει και το Τμήμα μεγαλώνει, περιοδικές Συναντήσεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται ζωντανά αλλά και εικονικά (online) ανάμεσα στα μέλη. [Περισσότερα για τα Τμήματα/Αναμετάδοση Πληροφοριών παρακάτω]


"Τμήματα"(Chapters)

Τα Τμήματα (Chapters) συνιστούν τοπικές Oμάδες Μελών του Κινήματος Zeitgeist, οργανωμένες σε Επίπεδα. Από "Πάνω προς τα Κάτω", τα τρέχοντα Επίπεδα των Τμημάτων είναι οι εξής:

1) Διεθνή - [Χώρες]
2) Πολιτεία/Διαμέρισμα - [Το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο περιφερειακής κατηγοριοποίησης εντός μιας συγκεκριμένης Χώρας]
3) Πόλη/Κωμόπολη - [Το αμέσως χαμηλότερο επίπεδο περιφερειακής κατηγοριοποίησης μέσα σε μια συγκεκριμένη Πολιτεία ή Διαμέρισμα]
4) * Πανεπιστήμιο: [Αν και επί του παρόντος δεν είναι συνηθισμένο, ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα (Chapter) είναι μια ενεργή ομάδα στα πλαίσια του αντίστοιχου Κολεγίου ή Πανεπιστημίου· μέσα σε μια Πολιτεία ή Γεωγραφικό Διαμέρισμα. ]

Μια λίστα με τις Ιστοσελίδες των Τμημάτων (Chapters) μπορούν να βρεθούν ΕΔΩ.

[Μια υπό ανάπτυξη ιστοσελίδα είναι επίσης το [url=zmchapters.com]zmchapters.com[/url]. Η ιστοσελίδα αυτή θα περιέχει χρήσιμες πληροφορίες και διαδραστικά μέσα για Συντονιστές/Μέλη.]

"Ομάδες"

Ομάδες μελών, που οργανώνονται από Συντονιστές Ομάδων, δουλεύοντας πάνω σε ένα συγκεκριμένο Έργο ή Έργα.

Οι Ομάδες γενικά, έχουν δύο μορφές: Παγκόσμιες Ομάδες και Τοπικές Ομάδες.

Οι Παγκόσμιες Ομάδες είναι Ομάδες που εργάζονται σε κεντρικά Προγράμματα του Κινήματος που σχετίζονται με ολόκληρη την παγκόσμια οργάνωση. Αυτές οι Ομάδες εκπροσωπούνται στην Παγκόσμια Ιστοσελίδα του Κινήματος ΕΔΩ.
Επί του παρόντος υπάρχουν 9 Παγκόσμιες Ομάδες, με 6 από αυτές να είναι άμεσα ανοιχτές σε Μέλη/Συνεισφέροντες, ενώ οι άλλες 3 είναι μόνο μέσω ανάθεσης, λόγω του ευαίσθητου/εσωτερικού χαρακτήρα των ενεργειών τους. Κάθε Ομάδα έχει το δικό της σύνολο συμμετοχικών, κατευθυντήριων γραμμών/διαδικασιών.

Οι Έξι Ανοιχτές Ομάδες είναι οι εξής:

ΟΜΑΔΑ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ / ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ
ΟΜΑΔΑ NEWSLETTER / ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΟΜΑΔΑ MEDIA PROJECT
ΟΜΑΔΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ

Οι Τρεις Κλειστές Ομάδες είναι οι εξής:

ΟΜΑΔΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΩΝ ΙΣΤΟΤΟΠΩΝ / ΔΙΚΤΥΩΝ
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ

Οι Τοπικές Ομάδες είναι συνήθως ανεξάρτητες από την Παγκόσμια Αξιολόγηση και εφ' όσον τα έργα τους διεξάγονται εντός των βασικών αρχών του Κινήματος, δεν εμπλέκονται σε οποιοδήποτε άλλο επίπεδο εκτός εάν υπάρξει ενδιαφέρον να γίνει κάτι τέτοιο από την εν λόγω Ομάδα του αντίστοιχου Τοπικού Τμήματος. [Περισσότερα σχετικά με την Αναμετάδοση Πληροφορίας, παρακάτω]

"Έργα"
Οποιαδήποτε ενέργεια σχετικού ενδιαφέροντος που έχει συμφωνηθεί και τεθεί από μία Ομάδα.

"Συντονιστές"
Μέλη οργανωτές/αντιπρόσωποι για κάθε Τμήμα ή Ομάδα.

Αυτοί είναι συγκεκριμένα άτομα και βασικοί διοργανωτές εποπτείας και λειτουργίας που συνεργάζονται με ένα Τμήμα ή μια Ομάδα για την ανάπτυξη επικοινωνίας/ιδεών/έργων και άλλων σχετικών ζητημάτων. Αυτό(α) το άτομο(α) δεν πρέπει να συγχέονται με αρχηγούς ή εξουσίες [π.χ."Προέδρους/Δημάρχους" ή "Υπεύθυνους Αποφάσεων"]. Είναι ίσοι σε σχέση με κάθε άλλο μέλος του αντίστοιχου Τμήματος/Ομάδας και δεν είναι στην θέση αυτή για να λαμβάνουν οποιαδήποτε τελική απόφαση για το Τμήμα, αλλά αντιθέτως στην απλή θέση του να αναμεταδίδουν πληροφορίες συναινετικού χαρακτήρα, από και προς, το Τμήμα/Ομάδα, καθώς επίσης και για να λαμβάνουν συχνά πρωτοβουλίες για αντίστοιχες Δράσεις/Έργα των Τμημάτων. [Περισσότερα για τις διαδικασίες Αναμετάδοσης Πληροφοριών και την Ορθολογική Συναίνεση παρακάτω].

Οι Συντονιστές των Τμημάτων είναι συχνά τα ιδρυτικά μέλη ενός Τμήματος και είναι, φυσικά, εθελοντές - όπως και κάθε άλλος. Ωστόσο, πρέπει να περάσουν από έγκριση, από τον επόμενο και μεγαλύτερου βαθμού Συντονιστή(ες). [δηλαδή αν πρόκειται να ιδρυθεί Τμήμα Πόλης, αυτό το άτομο εξετάζεται από τον Συντονιστή της Πολιτείας/Περιφέρειας όσον αφορά την ακεραιότητα αυτής της καινούργιας προοπτικής. Η δημιουργία νέων Τμημάτων εξαρτάται από την αφοσίωση και επίγνωση που διακρίνει τον αντίστοιχο Συντονιστή Τμήματος και αυτό αξιολογείται ανά περίπτωση.] Αυτή είναι μια από τις λίγες περιπτώσεις όπου ο Συντονιστής μιας Πόλης/Πολιτείας/Χώρας απαιτείται να λάβει μια "απόφαση" - σε αυτήν την περίπτωση σχετικά με την Αίτηση Συμμετοχής από ένα [υπό] Τμήμα/Ομάδα χαμηλότερου επιπέδου. Σε περίπτωση διαμάχης, το αμέσως υψηλότερο Επίπεδο οφείλει να συνεργαστεί εξ ολοκλήρου έτσι ώστε να φτάσουμε σε μια Ορθολογική Συναίνεση.

Οι Συντονιστές της Παγκόσμιας Ομάδας, από την άλλη, αρχικά επιλέγονται από την Παγκόσμια Ομάδα Διαχείρισης. [Η Παγκόσμια Ομάδα Διαχείρισης είναι ένας συνδυασμός από τα Διεθνή Επίπεδα Τμημάτων, και των Peter Joseph, Jacques Fresco & Roxanne Meadows, που θεωρούνται Παγκόσμιοι Συντονιστές]
Οι Παγκόσμιοι Συντονιστές Ομάδων αξιολογούνται από την εμπειρία/επιδεξιότητα που δείχνουν. Ούτε αυτοί θεωρούνται "αρχή (υπό μορφή εξουσίας) αλλά, και πάλι, είναι και αυτοί εθελοντές για να διασφαλιστεί ότι οι διαδικασίες της κάθε ομάδας κυλούν ομαλά. [Δείτε τις 9 Παρούσες Παγκόσμιες Ομάδες Παραπάνω].

Σε περίπτωση προβλημάτων/διενέξεων η αλλαγή του Συντονιστή ενός συγκεκριμένου Τμήματος/Ομάδας επιτυγχάνεται μέσω της Συναίνεσης του αντίστοιχου Τμήματος/Ομάδας αλλά και μέσω της Αξιολόγησης από τους Παγκόσμιους/Διεθνείς Συντονιστές. Και πάλι οι Συντονιστές δεν λαμβάνουν αποφάσεις σε αυτό το επίπεδο αλλά είναι εκπρόσωποι της "Ορθολογικής Συναίνεσης" των ιδεών που αναπτύσσονται και διευκρινίζονται από το αντίστοιχο Τμήμα/Ομάδα.

"Ορθολογική Συναίνεση"

Η Ορθολογική Συναίνεση δεν θα πρέπει να συγχέεται με τον ιστορικά αποτυχημένο παραδοσιακό Κανόνα Δημοκρατικής Διαδικασίας του Όχλου - "ένα άτομο - μια ψήφος". Το ΤΖΜ δεν συναινεί ολοκληρωτικά, στον ανοιχτό κανόνα δημοκρατίας του όχλου, καθώς είναι βασισμένος στην λανθασμένη υπόθεση ότι το κάθε μέλος που συμμετέχει είναι αρκετά μορφωμένο ώστε να μπορεί να πάρει και την πιο κατάλληλη διανοητικά απόφαση.

Η σωστή Λήψη Αποφάσεων δεν έχει να κάνει με τα στενά συμφέροντα μιας ομάδας ανθρώπων ούτε με τα συμφέροντα ενός μοναδικού ατόμου. Η σωστή Λήψη Αποφάσεων είναι μια αμιγώς τεχνική διαδικασία λογικής αξιολόγησης ενός δεδομένου συνόλου μεταβλητών και άρα μπορεί να είναι βασισμένη μόνο σε απτές, τεχνικές αναφορές - όχι άθλιες, ατεκμηρίωτες μαζικές απόψεις, που στην ουσία είναι και αυτό που η βασική δημοκρατική θεωρία εσφαλμένα υποθέτει ότι διασφαλίζει την ακεραιότητα. Με άλλα λόγια, κάθε ζήτημα - διαφωνία ενός μέλους πρέπει να υποστηρίζεται λογικά με εξωτερική αναφορά/σύνολο εξωτερικών αναφορών - ξεκάθαρα εκλογικευμένη επικοινωνιακά ώστε να στηρίζει το συμπέρασμα που θέλει να καταλήξει. Η παράθεση αυτής της συλλογιστικής μπορεί να αποκαλεστεί "Υπόθεση".

Ας χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα, το παρακάτω σενάριο για ένα Τμήμα: Όταν μια διαμάχη σχετικά με μια συμφωνία προκύπτει μέσα στην ομάδα, ξεκινάει η διαδικασία της Ορθολογικής Συναίνεσης η οποία απαιτεί ότι κάθε μια από τις διαφωνούντες πλευρές πρέπει να παρουσιάσει την Υπόθεσή της σε όλους τους άλλους. Αυτή η Υπόθεση θα πρέπει να συνίσταται από καθαρά τεχνικής φύσεως αιτιάσεις/περιπτώσεις/παραδείγματα τα οποία να μπορούν να αξιολογηθούν ανεξάρτητα της έκφρασης του ατόμου που παρουσιάζει το πρόβλημα. Με άλλα λόγια, υπαινιγμοί, υποθέσεις και προκαταλήψεις δεν έχουν καμία αξία. Αν το επιχείρημα δεν μπορεί να επικυρωθεί με κάποιο τρόπο - τότε δεν είναι έγκυρο ως επιχείρημα.

Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι ένα Μέλος έχει ένα πρόβλημα με τις ενέργειες ενός από τους Συντονιστές και θα επιθυμούσε την απομάκρυνση αυτού του Συντονιστή.
Επίσης ας υποθέσουμε ότι η λογική πίσω από αυτήν την Υπόθεση είναι ότι ο Συντονιστής δεν παρουσιάζει με κατάλληλο τρόπο τα συμφέροντα/ιδέες της πλειοψηφίας της ομάδας.
Σε αυτό το σενάριο, μια σειρά από τεχνικά παραδείγματα θα πρέπει να κατατεθούν τα οποία η ίδια η ομάδα θα μπορεί να εξετάσει. Τότε μια ορθολογικά "δημοκρατική" συναίνεση λαμβάνεται εντός της ομάδας βασισμένη μόνο στις αποδείξεις που παρουσιάστηκαν. - και όχι από την έκφραση των ατόμων καθεαυτών. Τώρα, ενώ η διαδικασία είναι απλή και αρκετά άμεση - παρουσιάζοντας ομοιότητες με την παραδοσιακή δημοκρατία - η απόφαση μπορεί και πάλι να παρακαμφθεί, εφόσον τα συμπεράσματα που βγήκαν είναι ύποπτα όσον αφορά την τεχνική λογική τους, από το επόμενο επίπεδο στην Δομή των Τμημάτων. Αυτή η εκτεταμένη αξιολόγηση υπάρχει για την αποφυγή εσφαλμένων συμπερασμάτων που μπορεί να προέλθουν από πιθανά προκατειλημμένα η μη-γνωρίζοντα μέλη του Τμήματος. Με άλλα λόγια, για παράδειγμα, η απομάκρυνση ενός Τοπικού Συντονιστή, ενώ συμβαδίζει με την Ορθολογική Συναίνεση στο συγκεκριμένο Τμήμα, μπορεί ακόμα να χρειαστεί να συμβαδίσει και με την Ορθολογική Συναίνεση του επόμενου κατά σειρά Επιπέδου του Πολιτειακού Τμήματος, [π.χ. Συναίνεση και από τις 50 πολιτείες των Η.Π.Α], προκειμένου να υπάρξει προστασία από εσφαλμένες ή προκατειλημμένες ομαδικές αποφάσεις ή ακόμα και από διεισδύσεις τρίτων που έχουν ως πρόθεση την δημιουργία προβλημάτων.
Καθ' ότι οι καταστάσεις αυτές είναι σπάνιες και συμβαίνουν συνήθως μεταξύ πολύ μικρών και χαμηλότερου επιπέδου Τμημάτων, οι παράγοντες που συνιστούν μια τέτοια παρέμβαση υπάρχουν κατά περίπτωση.

Εκτός των άλλων, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι δεν υπάρχει κανένα προσωπικό όφελος από το γεγονός και μόνο ότι κάποιος είναι Συντονιστής κάποιου Τμήματος ή Ομάδας. Η κατάχρηση αυτής της θέσης δεν προσφέρει απολύτως τίποτα σε προσωπικό επίπεδο, εξαιρώντας ίσως την Ικανοποίηση του Εγώ. Δεν υπάρχει αμοιβή και τυπικά είναι μια θέση υψηλής ευθύνης λόγω των καθηκόντων που κληροδοτούνται. Πολλοί που προέρχονται από μια υπερ-δημοκρατική γαλούχηση υποθέτουν ότι η μαζική συναίνεση είναι το μόνο πράγμα που μπορούμε να εμπιστευθούμε ενώ το άτομο (ως μονάδα) δεν είναι καθόλου αξιόπιστο. Αυτή η κυνική άποψη πρέπει να προσαρμοστεί ώστε να καταλάβουμε ότι σε ένα περιβάλλον που το άτομο δεν μπορεί να ανταμειφθεί για το στενό προσωπικό του συμφέρον, τυπικά δεν θα έχει και κανέναν λόγο να διαιωνίζει αυτό το στενό προσωπικό συμφέρον. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, για παράδειγμα, που το Παγκόσμιο Κίνημα λειτουργεί χωρίς καθόλου χρήματα - καθώς τα χρήματα πάντα προετοιμάζουν το σκηνικό για διαφθορά σε αρχικό επίπεδο, όπως μας έχει δείξει και η ιστορία.


"Αναμετάδοση Πληροφοριών" [Μεταξύ Επιπέδων των Τμημάτων(Chapter Tiers)]

Κάθε Επίπεδο Τμήματος (Chapter Tier) έχει έναν συνολικό Συντονιστή ή ένα σύνολο από Συντονιστές και αυτοί οι Συντονιστές είναι μόνο οι επικοινωνιακοί αντιπρόσωποι των συμφερόντων αυτού του Τμήματος ενώ, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, είναι απαραίτητοι προκειμένου να αξιολογήσουν αποφάσεις σχετικά με διαμάχες/αναθέσεις στα από κάτω Επίπεδα [Βλέπε Παραπάνω]. Σε όλες τις περιπτώσεις, η Ορθολογική Συναίνεση είναι η διαδικασία λήψεως αποφάσεων και φυσικά υπογραμμίζει αυτό που θα μπορούσαμε κάλλιστα να ονομάσουμε "Αναμετάδοση Πληροφορίας".

Όλες οι πληροφορίες συζητιούνται μέσα σε κάθε Τμήμα στις εκάστοτε περιοδικές συναντήσεις, είτε ζωντανά (με φυσική παρουσία) είτε online, με την Ορθολογική Συναίνεση να λαμβάνει χώρα σε κάθε σημαντικό ζήτημα. Τότε μια διατυπωμένη ιδέα, εφόσον είναι σχετική με το Παγκόσμιο Κίνημα, ξεκινάει μια διαδρομή από την Βάση προς την Κορυφή μέσω μιας συστηματικής διαδικασίας από τους εκπροσώπους Συντονιστές.

Αν ένα Τμήμα Πόλης [π.χ Σικάγο ή Αθήνα] γεννά μια ιδέα/σχέδιο που δίνει την αίσθηση ότι θα μπορούσε να είναι εφαρμόσιμη σε ολόκληρο το παγκόσμιο Κίνημα Zeitgeist, τότε αυτή η ιδέα παρουσιάζεται και συζητιέται πρώτα σε Επίπεδο Πολιτείας/Διαμερίσματος [π.χ Ιλινόΐς ή Στερεάς Ελλάδας] με όλα τα Τμήματα Πόλεων που το περιλαμβάνουν. Εφόσον βρεθεί η Ορθολογική Συναίνεση σε αυτό το επίπεδο, ο Πολιτειακός Συντονιστής φέρνει αυτήν την ιδέα σε Εθνικό Επίπεδο [π.χ ΗΠΑ,ή Ελλάδας], όπου η ιδέα παρουσιάζεται και συζητιέται με όλες τις άλλες Πολιτείες/Διαμερίσματα. Εφόσον έρθουμε σε Ορθολογική Συναίνεση και σε αυτό το επίπεδο, ο Εθνικός Συντονιστής φέρνει αυτή την ιδέα στο Διεθνές Επίπεδο [π.χ. Παγκόσμιο], όπου η ιδέα παρουσιάζεται και συζητιέται με όλες τις άλλες Χώρες. Η Ορθολογική Συναίνεση σε αυτό το επίπεδο είναι που θα μπορέσει να υλοποιήσει την ιδέα.

Αυτή είναι η "Βάση προς την Κορυφή" προσέγγιση. Από εκεί, από την "Κορυφή προς την Βάση" δίνονται οδηγίες που επηρεάζουν τις δράσεις όλων των Τμημάτων. Προφανώς υπάρχουν και προτάσεις που απευθύνονται στο "ενδιάμεσο έδαφος" και που δεν θα δοθούν στο "χαμηλότερο" επίπεδο αλλά σε ένα "μέσο" η "ανώτερο" επίπεδο. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ευθύνη του κάθε Συντονιστή του Κινήματος να επικοινωνήσει τα ζητήματα που έχουν παρουσιαστεί στα αντίστοιχα Τμήματα και, εφόσον υπάρχει "διαμάχη", εφαρμόζεται ξανά η "Βάση προς την Κορυφή" προσέγγιση προκειμένου να επιτευχθεί η Ορθολογική Συναίνεση και άρα η επίλυση.

"Χρηματικά Ζητήματα"

Παγκόσμιος Κανόνας είναι ότι, Το Κίνημα λειτουργεί με βάση την Αφιέρωση Χρόνου και όχι την Χρηματική Αφοσίωση. Κανένα Τμήμα δεν επιτρέπεται να πάρει άμεσα, Ανοιχτές Δωρεές. Γενικά το Κίνημα σκοπίμως λειτουργεί με την προσωπική συνεισφορά, με βάση το εθελοντικό Μοντέλο. Ωστόσο, υπάρχουν δύο βασικές εξαιρέσεις. Εφόσον οι ιστοτόποι χρειάζονται χρήματα για να λειτουργήσουν, είναι σεβαστό να υπάρχει προς διάθεση ένα απλό εμπόρευμα. Η Παγκόσμια Ιστοσελίδα για παράδειγμα, προσφέρει ένα Μπλουζάκι για να βοηθήσει στην κάλυψη του κόστους λειτουργίας και διαχείρισης. Κάθε Τμήμα επιτρέπεται επίσης να διαθέτει ένα δικής του επινόησης Μπλουζάκι ή κάτι παρόμοιο. Ωστόσο κάθε "υπερβολική" εμπορευματοποίηση θα τίθεται εκτός λειτουργίας από τους Διαχειριστές του Παγκόσμιου Κινήματος εάν παρουσιαστούν φαινόμενα κατάχρησης. Τέτοιες αποφάσεις θα λαμβάνονται από την Διεθνή/Παγκόσμια Συναίνεση Διαχειριστών.
Η δεύτερη εξαίρεση συμβαίνει όταν ένα συγκεκριμένο προσωρινό έργο είναι απαραίτητο και το οποίο χρειάζεται χρηματοδότηση. Τυπικά, είναι αναμενόμενο ότι μια τέτοια χρηματοδότηση θα προέρχεται προσωπικά από ένα άτομο ή από ένα σύνολο ατόμων που εργάζονται απευθείας με το Τμήμα. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, μπορεί να εφαρμοστεί ένα εξ ολοκλήρου διαφανές προσωρινό σύστημα δωρεών, ώστε να εκπληρώσει τις ανάγκες αυτού του Έργου. Ωστόσο, όλες αυτές οι περιπτώσεις δωρεών πρέπει να εγκριθούν από τους Παγκόσμιους Διαχειριστές ώστε να αποφευχθεί τυχόν κατάχρηση.

 

LEGALS

Portions Licensed under the Creative Commons License
© Copyright  The Zeitgeist Movement Greece

Tο κίνημα Zeitgeist (TZM) δηλώνει ενδιαφέρον και επικεντρώνεται στην αύξηση της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας προτείνοντας την ανάγκη για την παγκόσμια κοινωνική αλλαγή προς το καλύτερο όλου του κόσμου.